SVETKOVINA SVETOG VINKA – CONCEPCIÓN – PARAGVAJ

IMG-20141001-WA0007
Objavljeno: 28.10.2014. u kategoriji: Novosti, Projekti

U siječnju 2009. godine naša je zajednica preuzela službu vođenja škole svetog Vinka koju nam je darovala jedna velikodušna mještanka, gospođa Vicenta Argüello, a koja je građena godinama uz mnoge žrtve.

Škola je smještena na periferiji grada Concepción i prima djecu od 4 do 14 godina, odnosno od vrtića do 8. razreda. Ima oko 240 učenika.

Danas vidimo kako škola raste u svakom pogledu, pogotovo što se tiče Vinkovskog duha. Osjeća se to među nastavnicima, učenicima i roditeljima.

Sestarsku zajednicu činimo nas tri: s. Ana Romero, s. Anastasia Cáceres i s. M. Cristina Romero. Iskreno zahvaljujemo za molitve, podršku i suradnju na različite načine. Sa svima vama koji ste dio naše velike obitelji, želimo podijeliti radost i reći vam na koji smo način ove godine u našoj školi proslavili svetkovinu svetog Vinka.

Učitelji i nastavnici su dali sve od sebe da molitvom, igrokazima, crtežima, esejima, pismima i drugim umjetničkim izričajima pripreme slavlje našeg zaštitnika.

Na dan svetkovine započeli smo proslavu euharistijskim slavljem koje je predvodio otac Camilo Olazar, salezijanac, uz sudjelovanje mnoštva roditelja, učenika i nastavnika. Svi su bili aktivni. Svećenik je na vrlo jednostavan način uključio djecu u svoju propovijed postavljajući im pitanja o životu i djelu svetog Vinka. Jako je naglasio Vinkovo služenje najpotrebnijima. Rekao je također da ovu školu poznaje od njenih početaka kad je bila puno manja i da se sada raduje jer vidi plod zajedničkog djelovanja pod vodstvom sestara, koje su imale hrabrosti preuzeti ovu misiju. Uspjeh neće izostati kad djelujemo zajedno, u miru i međusobnoj slozi.

Iza svete Mise svoj djeci i odraslima je poslužena topla čokolada i kolač. Poslije toga su majke, podjeljene u male skupine, pripremile vatru, lonce,  stolove, povrće, meso i sve potrebno za kuhanje velikog svečanog ručka.

Bilo je prekrasno vidjeti velike lonce sa rižotom, so´o hu´u, (kuhano meso, domaći specijalitet), juhu, tjesteninu, salatu, mandioku. Sudionici su prilazili s tanjurima u ruci i posluživali se po želji.

Dok su neke majke s nastavnicama kuhale druge su pazile na djecu koja su se igrala u dvorištu.

Nakon dugog druženja kod svečanog ručka slijedio je ples uz zvuke paragvajske polke i „chamamé“. Uz  glazbu i ples čuli su se samo izrazi radosti, kao npr.: Kako je lijepo! Ovo je prava proslava zaštitinika!

Slijedilo je natjecanje u rukometu između majki i nastavnica, ali kako je bilo vrijeme poslije ručka, fizička kondicija nija bila baš na visini. Pobijedile su nastavnice.

Na kraju slavlja ljudi su se razišli u zahvalnosti i radosti izražavajući želju da slijedeće godine organiziraju još veće slavlje.

Hvala Bogu i svetom Vinku za sve lijepo što smo doživjeli u ovoj našoj misiji u Concepciónu. Neka sve bude Bogu na slavu i za širenje njegova Kraljevstva.

Svima šaljemo srdačne pozdrave i želimo Božji blagoslov i zagovor naše Presvete Majke.