Održan četvrti misijski dan Družbe sestara milosrdnica u Lužnici

IMG_3493
Objavljeno: 21.09.2015. u kategoriji: Novosti

Autor: ika 
Objavljeno: 20. 09. 2015 – 22:10 

Nije mi dovoljno ljubiti Boga ako ga i moj bližnji ne ljubi

U Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici u nedjelju 20. rujna održan je 4. misijski dan. Susret u organizaciji Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga iz Zagreba, organiziran je s ciljem susretanja članova i podupiratelja raznih ogranaka Vinkovske obitelji kako bi se bolje upoznali kroz zajedničku suradnju na području misijske djelatnosti. Osim toga, nakana je bila da se kroz molitvu, druženje i različite aktivnosti okupljene bolje upozna s radom sestara u misijama i skrene pozornost na njihove potrebe.

Geslo susreta bio je jedan od poznatijih citata sv. Vinka Paulskog: “Naš je poziv da idemo, ne u jednu župu, i ne samo u jednu biskupiju, nego po svoj zemlji; i što da činimo? Da ražarimo srca ljudska i oduševimo ih da čine ono što je činio Sin Božji … Nije mi dovoljno ljubiti Boga ako ga i moj bližnji ne ljubi.”

Program je počeo misnim slavljem koje je predvodio vlč. Odilon-Gbenoukpo Singbo iz Benina, u suslavlju s preč. Milanom Mužinom, pulskim dekanom, koji je došao zajedno sa zborom iz svoje župe sv. Pavla u Puli. Misno slavlje glazbeno su animirali zbor župe sv. Pavla iz Pule i članovi Marijanske vinkovske mladeži iz Žepča. 

Nakon mise, u svečanoj dvorani dvorca č. M. Miroslava Bradica, vrhovna glavarica, održala je predstavljanje misijske djelatnosti družbe s naglaskom na misije u Južnoj Americi, Urugvaju, Paragvaju i Argentini, gdje je nedavno obavila vizitacije, ali i drugim krajevima. 

Uslijedilo je predstavljanje Vinkovske obitelji i misijske suradnje. S. Veronika Popić predstavila je nastojanja novoosnovanog Povjerenstva za suradnju Vinkovske obitelji, s ciljem što uspješnijeg koordiniranja raznih ogranaka Vinkovske obitelji, uočavanja konkretnih potreba i što efikasnijeg pružanja kako kratkoročne tako i dugoročne pomoći potrebitima, kroz edukaciju i slične projekte. Igor Pranjić, predsjednik nacionalne Udruge sv. Vinka Paulskog predstavio je djelovanje Udruge kroz razne projekte. Posebno je istaknuo skori početak djelovanja Škole znanja u Splitu, projekta kojim će se najpotrebitijima nastojati pružiti mogućnost školovanja i profesionalnog osposobljavanja. Jelena Beno, dopredsjednica Marijanske vinkovske mladeži, predstavila je djelatnosti tog ogranka Vinkovske obitelji. Tijekom susreta održan je i dobrotvorni sajam s prodajom kolača i sitnih ukrasnih predmeta koje su izradili članovi raznih Konferencija sv. Vinka. 

Nakon druženja kroz ples u dvorištu dvorca, uslijedile su radionice izrade krunica i glazbeno scenska tematska radionica. Detaljni prikaz temeljnih poruka karizme sv Vinka uprizoren je dramsko-scenskim prikazom “Sestrica Dolores” koji su pripremili članovi Marijanske vinkovske mladeži iz Zadra. 

Posljednji dio programa bili su glazbeni nastupi zborova i skupina. Nastupili su: Zbor župe sv. Pavla iz Pule, sestre milosrdnice i članovi Marijanske vinkovske mladeži iz Splitske provincije, Zbor mladih Lujze Kozinović iz Žepča, koji su osim pjesme izveli i dijalog “Pohod sv. Vinka”, Zbor kandidatica, postulantica i novakinja sestara milosrdnica, Marijanska vincencijanska mladina iz Slovenije i Zbor sestara milosrdnica iz Zagreba. 

Program je vodila s. Marinka Blatarić, voditeljica Povjerenstva za misijsku djelatnost provincije Bezgrješnog začeća BDM, Zagreb.