Školovanje siromašne djece u 2016. godini

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Objavljeno: 09.12.2015. u kategoriji: Novosti, Projekti
Družba sestara milosrdnica nastavlja projekt školovanja najsiromašnije djece na Salomonskim Otocima i u Paragvaju. Naše sestre u tim misijskim zemljama nastavljaju svoje služenje najpotrebnijima, dijele s njima svakodnevni teret života te dobro poznaju njihove najveće potrebe. Kao posrednici između djeteta i njegova dobročinitelja, koji će ga školovati, čine sve što je u njihovoj moći da se djetetu osigura najnužnije što mu je potrebno za nastavak školovanja. Djecu se ohrabruje i motivira da budu marljivi i vrijedni učenici a oni su uvijek iskreno zahvalni za dar školovanja. Zahvaljujući vama dragi prijatelji i dobročinitelji u  posljednje četiri godine ovim je projektom obuhvaćeno više od 1000 djece. Zahvaljujemo Bogu za ovo veliko djelo ljubavi i milosrđa te Njegovom vodstvu povjeravamo i ovu godinu koja je pred nama. 
 
Godišnja školarina za jedno dijete  u 2016. godini iznosi:
1.            100 € – osnovna škola, Paragvaj
2.              50 € – osnovna škola, Salomonski Otoci
3.            100 € – srednja škola, Salomonski Otoci
 
Ukoliko se želite uključiti u projekt školovanja jednog djeteta ispunite obrazac za prijavu ili nas kontaktirajte osobno. Svojim darom ostaviti ćete neizbrisiv trag dobrote u srcu učenika koji bez vaše pomoći ne bi mogao nastaviti svoje školovanje. Vašim darom osiguran je osnovni školski pribor, potrebna uniformu za školu te školarina za tekuću školsku godinu. U njihovom siromašnom i teškom životnom okruženju, školovanje im pruža nadu u svjetliju budućnost.
 
PODACI O ORGANIZATORU PROJEKTA
Naziv: Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb
Adresa: Frankopanska 17, p.p. 702, HR-10001, Zagreb   
OIB: 09456474627

tel. 00 385 1 4830-006
faks: 00 385 1 4835-512
Kontakt osoba:
s. Korona Cigić – 00 385 98698654

E-mail: misije.milosrdnice@gmail.com 
Web: www.misije.milosrdnice.hr           

 
PODACI KOORDINATORA PROJEKTA NA SOLOMONSKIM OTOCIMA
Naziv: Sisters of Charity of St. Vincent de Paul  
Kontakt osoba: Sr. Augustina Nikolić, Marta       
Adresa: P.O.  BOX  A-13 Auki,  Malaita Province, Solomon Islands           
 
PODACI KOORDINATORA PROJEKTA U PARAGVAJU
Naziv: Hermanas de caridad de San Vicente de Paúl de Zagreb 
Kontakt osoba: s. M. Cristina Romero   
Adresa: Avda. Agustín F. de Pinedo y Aquidabán 
Nº 171, Concepción – Paraguay 
 
VAŽNO
Sestre milosrdnice na Solomonskim Otocima i u Paragvaju djeluju u vrlo skromnim uvjetima. Dostupnost interneta je ograničena te je komunikacija s Europom otežana. Sestre će u skladu sa svojim mogućnostima učiniti sve da dobijete željene informacije o djetetu kojeg školujete. Unaprijed Vas molimo za razumijevanje ukoliko to bude otežano.
 
NAPOMENA
– U Paragvaju djeca su učenici škola koje vode sestre u siromašnim dijelovima Paragvaja te im svojim darom omogućujete školovanje koje bez Vas ne bi bilo moguće.
– Na Salomonskim Otocima učenici se svake godine prijavljuju na natječaj za školarine te uz pomoć učitelja i ravnatelja naše sestre prednost daju najsiromašnijoj djeci. Prema broju donatora uključuju se i sva ostala prijavljena djeca.
–  Radi prilika života u tim zemljama ne možemo garantirati da će dijete, kojem ste preuzeli troškove školovanja ove godine, biti na listi za školovanje i sljedeće godine. Može se dogoditi da se obitelj preseli na drugi otok ili drugo mjesto, da dijete promijeni školu ili radi velikog siromaštva u obitelji mora prekinuti školovanje i posvetiti se radu kako bi obitelj preživjela. Naše je nastojanje da sva djeca imaju mogućnost školovanja no ne možemo uvijek utjecati na odluku obitelji. Mogu se također promijeniti prilike u obitelji, stoga sestre svake godine iznova daju prednost najpotrebnijoj djeci, osobito onima za koje znaju da neće nastaviti školovanje bez te potpore.
–  Kontakt sa djetetom kojeg školujete možete ostvariti posredstvom koordinatora projekta, također ne preporučamo slanje poklona djetetu kao ne bi došlo do nejednakosti među djecom koja su dobila poklon i onih koja nisu. 
– Za nastavak školovanja istog djeteta sljedeće godine uvjet je da do 31. studenoga 2015. u cijelosti uplatite školarinu za tekuću školsku godinu i najkasnije do 31. siječnja 2016. uplatite prvu ratu za sljedeću školsku godinu.
– Za sve dodatne informacije javite se kontakt osobi organizatora projekta.
 
*Školarina se izračunava prema aktualnom tečaju eura HNB
 
PARAGVAJ
U Concepcionu sestre rade u školi koja je vlasništvo Družbe sestara milosrdnica, škola ima oko 300 učenika i 7 prosvjetnih radnika. To je najmlađa zajednica Provincije u Paragvaju; otvorena je prije četiri godine. Sestre se u cijelosti brinu za materijalne i duhovne potrebe svojih djelatnika i učenika, primaju potporu od države no nedovoljno za vođenje škole i školovanje djece koja sama ne mogu platiti školarinu. Sestre nam pišu: “Odgajamo djecu u duhu karizme sv. Vinka kako bi i sami bili osjetljivi na potrebe bližnjega i zahvalni za svaki dar.” Također sestre surađuju i u župskom apostolatu te su dobro upoznate sa obiteljskom situacijom svojih učenika te pomažu upravo najsiromašniju djecu koja bi bez te pomoći završila na ulici kao prosjaci. U 2014. godini sestre su zahvaljujući dobročiniteljima iz Hrvatske školovale 12-ero djece. 
 
SALOMONSKI OTOCI

Pristup obrazovanju jedan je od najznačajnijih problema s kojima se suočavaju obitelji na Salomonskim otocima. Dnevna primanja više od 80 posto stanovništva ovise isključivo o uzgoju svježeg voća i povrća i prodaje istih na lokalnoj tržnici. Skromni prihodi obitelji jedva mogu zadovoljiti najosnovnije potrebe za hranom i to samo ukoliko im vremenske neprilike ne unište to malo vrta koji imaju. Stoga je razumljivo da ne preostaje ništa za školovanje djece. Školarina i troškovi putovanja su glavne prepreke koje stoje na putu osnovnom obrazovanju. Većina ljudi živi u ruralnim područjima te do najbliže škole moraju prijeći velike udaljenosti, uslijed toga i do 50% djece ne pohađa školu redovito. Žalosno je da će prema današnjim statističkim podacima samo 15 % djece koja krenu u školu uspjeti završiti srednju školu. Glavni razlog tome je što obitelji jednostavno nemaju novaca za plaćanje školarina i troškova prijevoza. Obitelji imaju od osmero do dvanaestero djece u obitelji, te i najmanja školarina na veliki broj djece roditeljima predstavlja nepremostivi problem. Osnovna škola je u trajanju od 6 razreda te nakon toga upisuju srednju školu. Srednja škola  je podijeljena na 3 niža i 4 viša razreda, visina školarine se kreće od 100 € do 600 € a ovisi o kvaliteti škole i razredu kojeg učenik pohađa.  

Fields marked with a * are required
Osnovni podaci


Podaci o doniranju

Uplate se izvršuju na PBZ račun: Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb
IBAN: HR41 2340 0091 5104 72627
S NAZNAKOM:
Za školovanje / Navedite zemlju: Paragvaj ili Salomonski Otoci


Koliko djece želite školovati?