Stigle dugo iščekivane naočale

WP_20141120_014
Objavljeno: 26.10.2014. u kategoriji: Novosti, Projekti

“Ljubiti Tebe, Marijo, znači ljubiti usnulo dijete u Tvome naručju. Ljubiti svu djecu svijeta, svejedno kakve su boje. Tebi se diviti, znači diviti se duginim bojama, ljepoti pospanih šuma, zelenilu gaja, pjesmi ševe. Radovati se Tebi, znači radovati se svakom novom danu i svakom malom daru. I zato, Marijo, budi uvijek s nama! Neka u nama poraste sigurnost i svijest da imamo Majku. Neka Tvoja majčinska toplina grije ovaj svijet!Hrvatske marijanske pjesme, Gral – Gral Široki, Široki Brijeg – Zagreb, 2006., str. 301. – 302.

 Iako je akcija ”Da te bolje vidim”, kojom smo prikupili veliki broj sunčanih i dioptrijskih naočala za Salomonske Otoke, u Hrvatskoj završila još 15. prosinca 2013., naočale su tek ovih dana stigle na svoje odredište. Naime, budući da su naše sestre udaljene 14 720 km zračne udaljenosti od Zagreba, naočale su najprije putovale dva mjeseca do Salomonskih otoka. Zatim su od veljače do prije nekoliko dana stajale u glavnom gradu Honiari, jer nije bilo adekvatnog broda da prebaci kontejner posljednjih 100 km do Bume na otoku Malaiti gdje djeluju sestre milosrdnice. 

Upravo u mjesecu listopadu, kada na poseban način štujemo Mariju, Kraljicu Svete Krunice, te kada po molitvi krunice postajemo sjedinjeni s vjernicima diljem svijeta sve do dalekih Salomonskih Otoka, gdje se s ljubavlju i velikom pobožnošću narod svakodnevno okuplja na molitvu krunice, stigao je dar dugo iščekivanih naočala. “Solomon Time” uzrečica je koja se ovdje svakodnevno koristi a najbolje opisuje ovo dugo iščekivanje – doći će kada dođe, najvažnije je da dođe. Strpljenje je vrlina koja se najviše isplati, a hvala Bogu, na Salomonima je ima na pretek. 

Sestre su se odmah prihvatile posla i započele s raspodjelom naočala svima onima kojima je naočale obećala još dr. Tigrena Csik, oftamolog. Ona je prilikom svog volonterskog rada u rujnu 2013. odredila dioptrije pacijentima i preporučila sunčane naočale onima u kojih je dijagnosticiran problem suhog oka uslijed dugotrajne izloženosti jakom suncu, osobito ribarima i zemljoradnicima. Dr. Tigrena Csik sa svojim suprugom dr. Mirkom Csikom sprema se na ponovni volonterski rad na Salomonske Otoke u proljeće 2015., kada će nastaviti sa dijagnostikom i podjelom naočala prema utvrđenim potrebama. 

Svima koji su se uključili u ovu akciju još jednom zahvaljujemo! Radost djece, mladih i odraslih, zbog dolaska naočala velika je, a time i radost u srcima darivatelja obilato raste. “Oko je svjetiljka tijelu!”,  geslo je kojim smo započeli ovu akciju. Vjerujem da smo uspjeli zapaliti svjetlo nade u njihovim životima i vratiti radost na njihova lica. Vjerujem da to prepoznajete i na fotografijama koje je s nama podijelila s. M. Augustina Marta Nikolić. Naočala za sada ima dovoljno, no bude li potrebno akciju ćemo nastaviti.

Preporučamo sestre misionarke, narod kojemu su poslane i sve njihove potrebe u vaše molitve. Molimo za blagoslov Nebeskog Oca svima nama.