Susret mladih u Bumi i proslava blagdana sv. Vinka Paulskog

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Objavljeno: 23.10.2014. u kategoriji: Novosti

Ove godine u trodnevnici za svetkovinu sv. Vinka održao se u Bumi susret mladih. Na susretu su sudjelovale župe središnjeg dekanata biskupije: Auki, Dala i Buma. Svečanom otvorenju susreta prisustvovao je ordinarij biskupije Auki mons. Chris Cardone slaveći Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Duha Svetoga. Liturgiju su animirali mladi iz Bume i Maeane sa s. Ružom Raić. Nakon Svete mise nastavilo se zajedničko druženje na terasi samostana gdje su sestre pripremile večeru za goste.

U sve dane susreta mladih liturgiju su svečano animirali mladi svih župnih zajednica i obogatili je tradicionalnim pjesmama i plesom. Susret je sadržavao razne duhovne sadržaje kao i sportske aktivnosti u kojima su se mladi gorljivo natjecali. Daj, Bože, da se tako natječu i za Kraljevstvo Nebesko. Na susretu je sudjelovalo 700 mladih i odvijao se u radosnom i razigranom raspoloženju.

Tom prigodom biskup je blagoslovio nove prostore montažnih skladišta, koja su izgrađena velikodušnim zalaganjem i darivanjem hrvatskih katoličkih zajednica u Australiji. Osobiti doprinos su dali volonteri iz HKC sv. Nikole Tavelića u Sydneyu sa p. Smiljanom Berišićem. Sada su sestre skladišta prilagodile učionicama za edukaciju žena u šivanju i drugim kućanskim poslovima. Edukacija je u tijeku, a započela je početkom rujna ove godine.

Na sam blagdan sv. Vinka Paulskog župna crkva je bila prepuna mladih. Svetu misu je predslavio fr. Moses u koncelebraciji s petero drugih svećenika biskupije, te dvojicom đakona. Biskup nije mogao prisustvovati jer je taj dan bio u mjestu Afufu, gdje je blagoslovio novu kapelu sv. Vinka. Doista nas raduje da se u našoj biskupiji širi pobožnost sv. Vinku i da ljudi imaju prilike upoznati njegov lik i djelo.

Svećenik je u homiliji stavio naglasak na Vinkovo djelo ljubavi prema potrebnima i siromasima. Mladima je poručio da što više upoznaju Krista i ostanu s Njime povezani u Božjoj ljubavi, kako bi jedan drugog susretali u ljubavi, razumijevanju  i prihvaćanju različitosti te da ne zaborave ovaj susret već se obogaćeni vrate u svoje zajednice i budu svjetlo i znak nade.

Problemi s kojima se mladi svakodnevno susreću su brojni i izazovi veliki; poput brige za prehranjivanje obitelji i nastojanja da se školuju u uvjetima koji u svemu otežavaju mogućnost školovanja. Veliko siromaštvo ostavlja mnoge rane u obiteljima te mlade obeshrabruje u nastojanjima za bolje sutra. Molimo za njih da pronađu smisao života i prave vrijednosti te se odvaže nasljedovati Krista ojačani Njegovom prisutnošću u sakramentima. Molimo zajedno Gospodina da nam podari mudrosti, snage i vjere u Providnost kako bi mu ostali vjerni.

Nakon svete Mise sestre su svima prisutnima podijelile sličice s likom sv. Vinka i molitvom. Slavlje se nastavilo zajedničkim druženjem i večerom.

Uzdamo se u Boga koji jedini ima rješenje za sve i zahvaljujemo za milosne dane susreta mladih koji su bili svima na radost i obogaćenje. Neka nas u svemu prati zagovor sv. Vinka kako bi po njegovu primjeru neumorno svjedočile milosrdnu ljubav narodu kojem smo poslane.