Zahvala za školovanje djece na Salomonskim Otocima

DSC_0007
Objavljeno: 02.11.2014. u kategoriji: Novosti, Projekti

Školska godina na Salomonskim Otocima završava u prosincu te nova započinje krajem siječnja 2015. godine. U 2014. zahvaljujući mnogim dobročiniteljima sestre milosrdnice na Salomonskim Otocima uspjele su pomoći u školovanju 500 učenika srednje škole, 100 učenika osnovne škole i 100 predškolaca. Ovdje objavljujemo u cijelosti pismo s. M. Augustine, Marte Nikolić gdje opisuje probleme sa kojima se suočavala tijekom ovog projekta. Također napominje ukoliko je netko ostao bez podataka o djetetu kojeg školuje da se javi kako bi mogli ispraviti propušteno.

Kontakt: misije.milosrdnice@gmail.com 

 

“Dragi prijatelji i podupiratelji misija i misijskog programa u svezi školovanja djece. 

Zahvaljujući vama i vašim dobrim srcima uspjeli smo ove godine na Solomonima upisati  500 učenika u srednju školu.
Postoje razlike u visini školarine od škole do škole, naš projekt obuhvaća najsiromašniju djecu u 25 različitih škola.  
Ukoliko je potrebno nekom od djece nadoplatiti razliku to činimo naknadno te za sada nismo imali većih problema.   
Za svakog učenika novac je uplaćen ili osobno ravnatelju škole ili za one škole koje su udaljene od nas, preko računa dotične škole.
Djeca su bila neopisivo sretna znajući da mogu bezbrižno započeti sa školovanjem.
 

Dragi prijatelji,  oni se zahvaljuju i obećali su moliti za vas. Poslala sam svima sliku od đaka  iako ih puno nije došlo slikati se.
Ukoliko niste dobili povratnu informaciju javite se problem je bio u signalu  kojega dugo nismo imali, te u mom laptopu kojem je pao sustav i sve mi izbrisao što sam bila pripremila. Tako sam sve ponovno morala raditi uz druge poslove, rad sa bolesnicima, vožnja do bolnice teških bolesnika i druga nepredvidiva iznenađenja kao padovi sa kokosa, te komplikacije kod poroda žena, itd.. I naša draga Toyota ne može žedna i ona se mora napiti kod ovake žege i vrućine a ovdje je gorivo kao zlato, a Toyota je i ambulantno vozilo i pogrebno poduzeće i sve što zatreba….
 

U osnovnu školu upisali smo 100 djece a tako i u vrtić. To je malo drugačije plaća se po obitelji a ne po broju djece, no veći problem je uniforma za školu i školski pribor te je ukupno potrebno 500 salomonskih dolara (skoro jednako kunama)  za svakog učenika. Bogu hvala i dobrim ljudima uspjeli smo i to srediti. 

Zahvaljujemo svim dobročiniteljima, dobrog i plemenitog srca, hvala vam na velikodušnosti koju ste iskazali potrebnima. Mi bez vas ne možemo, mi smo samo produžena karika u lancu dobrote molimo da se ta karika ne prekine kako bi zajedno ustrajali u još mnogim dobrim djelima ljubavi i molosrđa. Ovim putem zahvaljujem svim prijateljima i dobročiniteljima misija u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te hrvatima u Australiji. 

Od ostalih primljenih donacija kupili smo spremnike za vodu,  uredili nus prostorije, pribavili  pribor za školu, hranu, obuću i odjeću. Bilo je nekoliko djece koja su rođena sa anomalijama  te nisu mogla sisati pa smo im kupovali mlijeko  bez kojeg ne bi preživjeli. Kao i naša draga tri brata, trojke nedavno rođeni koji moraju biti solidarni i malo mlijeka ostaviti onome koji dođe posljednji na dojenje. Bogu hvala dobro napreduju iako im je kolijevka mreža od komaraca  a kuća skromna od palminog lišća. 

Još jednom svima od srca zahvaljujem te se trajno preporučam u vaše molitve da Gospodin po nama učini još mnoga dobra djela za naše najpotrebnije i najsiromašnije na samom kraju svijeta na dalekim Salomonskim Otocima.

s. M. Augustina, Marta Nikolić”