O nama

 

DRUŽBA SESTARA MILOSRDNICA SV. VINKA PAULSKOGA –ZAGREB

Od samih početaka Družba sestara milosrdnica bila je otvorena slijediti poziv Crkve na misijsko poslanje i djelovanje u najpotrebnijim i najudaljenijim mjestima. Suočavajući se s mnogim izazovima nikad nismo ustuknule doprijeti do siromaha i svih nevoljnika koji su potrebni pomoći.

Oslanjajući se u potpunosti na naše duhovne utemeljitelje sv. Vinka Paulskoga i sv. Lujzu de Marillac u duhu karizme i Svetog Pravila, Sestre Milosrdnice iz Zamsa donijele su plamen Vinkove karizme najprije u Hrvatsku, zatim u zemlje sjeverno i južno od Hrvatske,  kasnije u Sjevernu i Južnu Ameriku a danas i u Oceaniju.

Gdje god su sestre bile, djelovale su u edukaciji, brizi i njezi lokalnog stanovništva kroz mnoge školske i odgojne ustanove. Unatoč opasnostima i povijesnim turbulencijama u nekim zemljama, sestre su širile svoje aktivnosti i djelovanje u karitativnom i misijskom radu.

Danas Družba broji 767 sestara, 669 u Europi, 88 u Južnoj Americi, 6 sestara u Sjevernoj Americi, 4 na Solomonskim Otocima.

Dok djelujemo u 15 različitih zemalja služimo Kristu u onima koji su siromašni, gladni i očajni, u onima koji su bolesni, slabi, napušteni i u zatvoru.

Podržavajući naš rad, svojom dobrotom dopirete do nebrojenih kojima smo poslane donijeti nadu, ljubav i ohrabrenje za novi početak.

 

Bugarska:

Sestre u Bugarskoj djeluju u Plovdivu (kući delegature) i Orešu (župa). Rade s bolesnim i zapuštenim starijim osobama, djevojkama u internatu i mladima te pripremaju djecu za sakramente.

Na sjeveru u Orešu sestre su razvile rad s djecom i mladima, vode formaciju katehista u župi i obilaze bolesne. Osnovale su udrugu udovica Sv. Lujze.

Udruga sv. Lujze djeluje u selu kao mreža, gdje svaka udovica ima svoj “kvartal“ te u njemu vodi brigu za bolesne, nabavlja hranu, lijekove, odjeću i priprema za sakramente.

U pastoralu sa katehistima, sestre poučavaju Bibliju, pripremaju za sakramente u Crkvenoj zajednici kroz primjenu u radu djecom. Učestale su i nedjeljne biblijske škole vođene uz pomoć katehista. Sestre vode susrete s mladima, organiziraju tribine, molitve, klanjanja i izlete.

U Plovdivu sestre vode internat za siromašne djevojke na školovanju. Ta djelatnost se pokriva donacijama jer su djevojke slabijeg materijalnog stanja. Također im sestre pomažu u učenju.

 Argentina:

Zagrebačke sestre milosrdnice kao misionarke Vinkove ljubavi djeluju na tlu Južne Amerike već skoro 80 godina. Prvih pet sestara, predvođene svojom predstojnicom s. Teklom Delač, dolaze u Argentinu 1934. godine na poziv o. Leonarda Ruskovića, franjevca. Kratko vrijeme stanuju kod sestara franjevki, da bi potom iznajmile skromnu kućicu na Dock Sudu, siromašnoj četvrti lučkog grada Buenos Airesa. Veliki broj Hrvata, uglavnom iz Dalmacije, nastanio se u toj četvrti emigranata, koje je ekonomska kriza prisilila ostaviti svoju domovinu.

Odmah su uvidjele velike potrebe naroda i započele odgojno-obrazovnu i karitativnu djelatnost u duhu našeg Utemeljitelja. Uselivši se u skromnu kuću jednokatnicu, koja je tijekom vremena bila nadograđivana i proširivana prema potrebama i mogućnostima, sestre su otvorile osnovnu i stručnu školu.

Već od 1935. godine započinje njihovo samaritansko djelovanje među bolesnicima i potrebnicima u nekoliko bolnica i sanatorija.

Godine 1939., nakon što je imenovana za vrhovnu glavaricu Družbe, Majka Tekla Delač počinje s pripremama za otvaranje Južnoameričke provincije Krista Kralja sa sjedištem na Dock Sudu, što se ostvarilo 11. prosinca iste godine. Prva provincijalna glavarica je bila sestra Amalija Kozinović koja je neumorno radila kao misionarka u Bugarskoj.

Godine 1942., na poziv otaca isusovaca, otvaraju prvu zajednicu na području Paragvaja, u mjestu San Ignacio. Zatim 1946., dr. Bernardo Etchepare, ravnatelj sanatorija za duševne bolesti u Montevideu (Urugvaj) je pozvao naše sestre da preuzmu njegu bolesnika.

Videći požrtvovno djelovanje sestara počela su dolaziti zvanja, osobito iz Paragvaja. Bilo je potrebno imati kuću za odgoj podmlatka. Tako godine 1949. počinje funkcionirati novicijat u Villa Elisi pod zaštitom Majke Božje od Čudotvorne Medaljice.

Južnoamerička provincija Krista Kralja raste, prolazi kroz periode kušnji, ali uvijek ide naprijed.

Danas Provincija Krista Kralja ima 55 sestara s doživotnim zavjetima, dvije novakinje, te 10 sestarskih zajednica: 6 školskih zavoda, 2 bolnice, kuću novicijata i jednu misijsku postaju.

Paragvaj: 

Provincija Marije Kraljice Mira – Paragvaj, sa sjedištem u Asuncionu osnovana je 1997. godine. 

Prve sestre došle su iz Argentine u Paragvaj 1942. Četiri sestre milosrdnice, Hrvatice, došle su u San Ignacio, selo koje se nalazi 200 kilometara od glavnog grada Asunciona.

Sestre su se posvetile obrazovanju djece i mladih. Rezultat toga rada danas je “Škola sv. Vinka Paulskog” koja ima 700 učenika, a uz zauzetu suradnju Vinkovskih volontera 2009. godine otvoren je Dom za starije i napuštene osobe. 

Solomonski Otoci:

Sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskoga, Zagreb, Hrvatska, odazvale su se pozivu biskupa Chrisa Cardonea, biskupije Auki na Solomonskim Otocima te su stigle u biskupiju Auki, u župu Duha Svetoga, Buma 18. svibnja 2011. i započele svoje djelovanje u Vinkovskoj karizmi služeći potrebnima u duhu milosrdne ljubavi i milosrđa.

„ Mi smo siromašna i ruralna biskupija te molimo Vinkovu karizmu ljubavi i milosrđa našim potrebnicima. Nadamo se da će vaše sestre pomoći u području zdravstvene njege, obiteljskog života, rada sa ženama i prirodnom planiranju obitelji“ – bio je službeni poziv biskupa Chrisa Cardonea, OP.

Sestre milosrdnice djeluju kao redovnice i medicinske sestre. Pomažu siromašnom Salomonskom narodu pružajući gladnima hranu, bolesnima njegu, ožalošćenima utjehu, očajnima nadu.