Želite školovati siromašno dijete u 2014.godini? -ZATVORENO

1053119_456268614469191_1432592131_o
Objavljeno: 15.11.2013. u kategoriji: Projekti
Družba sestara milosrdnica nastavlja projekt školovanja najsiromašnije djece na Salomonskim Otocima i u Paragvaju. Naše sestre u tim misijskim zemljama prepoznaju potrebe najpotrebnijih pomoći. Kao posrednici između djeteta i njegova dobrotvora, koji će ga školovati, čine sve što je u njihovoj moći da se djetetu osigura najnužnije što mu je potrebno da nastavi školovanje. Djecu se ohrabruje i motivira da budu marljivi i vrijedni učenici zahvalni za dar školovanja.
 
Godišnja školarina za jedno dijete je:
1.            100 € – osnovna škola, Paragvaj
2.              50 € – osnovna škola, Salomonski Otoci
3.            100 € – srednja škola, Salomonski Otoci
 
Ukoliko se želite uključiti u projekt sponzoriranja školovanja jednog djeteta ispunite obrazac za prijavu ili nas kontaktirajte osobno.
Vašim darom jedno će dijete moći pohađati školu uz najosnovniji školski pribor i potrebnu uniformu za školu. U njihovom siromašnom i teškom životnom okruženju, školovanje im pruža nadu u svjetliju i radosniju budućnost.
 
PODACI O ORGANIZATORU PROJEKTA
Naziv: Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb
Adresa: Frankopanska 17, p.p. 702, HR-10001, Zagreb   
OIB: 09456474627
Kontakt osoba: s. Marinka Blatarić
Web: www.misije.milosrdnice.hr           
 
PODACI KOORDINATORA PROJEKTA NA SOLOMONSKIM OTOCIMA
Naziv: Sisters of Charity of St. Vincent de Paul  
Kontakt osoba: Sr. Augustina Nikolić, Marta       
Adresa: P.O.  BOX  A-13 Auki,  Malaita Province, Solomon Islands           
 
PODACI KOORDINATORA PROJEKTA U PARAGVAJU
Naziv: Hermanas de caridad de San Vicente de Paúl de Zagreb 
Kontakt osoba: s. M. Cristina Romero   
Adresa: Avda. Agustín F. de Pinedo y Aquidabán 
Nº 171, Concepción – Paraguay 
 
OBVEZE ORGANIZATORA PROJEKTA
Organizator se obvezuje uplaćeni iznos u cijelosti dostaviti koordinatoru projekta te najkasnije do 28. veljače 2014. uplatitelju dostaviti podatke o djetetu za kojeg je uplatio školarinu. Podaci o djetetu uključuju: Ime i prezime, dob, selo, razred, školu, broj članova u obitelji i sliku.
 
VAŽNO
Sestre milosrdnice na Solomonskim Otocima i u Paragvaju djeluju u vrlo skromnim uvjetima. Dostupnost interneta je ograničena te je komunikacija s Europom otežana. Sestre će u skladu sa svojim mogućnostima učiniti sve da dobijete željene informacije o djetetu kojeg školujete. Unaprijed Vas molimo za razumijevanje ukoliko to bude otežano.
 
NAPOMENA
– U Paragvaju djeca su učenici škola koje vode sestre u siromašnim dijelovima Paragvaja te im svojim darom omogućujete školovanje koje bez Vas ne bi bilo moguće.
– Na Salomonskim Otocima učenici se svake godine prijavljuju na natječaj za školarine te uz pomoć učitelja i ravnatelja naše sestre prednost daju najsiromašnijoj djeci. Prema broju donatora uključuju se i sva ostala prijavljena djeca.
–  Radi prilika života u tim zemljama ne možemo garantirati da će dijete, kojem ste preuzeli troškove školovanja ove godine, biti na listi za školovanje i sljedeće godine. Može se dogoditi da se obitelj preseli na drugi otok ili drugo mjesto, da dijete promijeni školu ili radi velikog siromaštva u obitelji mora prekinuti školovanje i posvetiti se radu kako bi obitelj preživjela. Naše je nastojanje da sva djeca imaju mogućnost školovanja no ne možemo uvijek utjecati na odluku obitelji. Mogu se također promijeniti prilike u obitelji, stoga sestre svake godine iznova daju prednost najpotrebnijoj djeci, osobito onima za koje znaju da neće nastaviti školovanje bez te potpore.
–  Kontakt sa djetetom kojeg školujete možete ostvariti isključivo posredstvom koordinatora projekta.
– Za nastavak školovanja istog djeteta sljedeće godine uvjet je da do 31. studenoga 2014. u cijelosti uplatite školarinu za tekuću školsku godinu i najkasnije do 31. prosinca 2014. uplatite prvu ratu za sljedeću školsku godinu.
– Za sve dodatne informacije javite se kontakt osobi organizatora projekta.
 
*Školarina se izračunava prema aktualnom tečaju eura HNB
 
PARAGVAJ
U Concepcionu sestre rade u školi koja je vlasništvo Družbe i ima oko 300 učenika i 7 prosvjetnih radnika. To je najmlađa zajednica Provincije; otvorena je prije četiri godine.
Od sedam učiteljica dvije ne primaju plaću od države, tako da im sestre daju simboličnu plaću, ali se one zbog toga ne zalažu manje za dobrobit te siromašne djece. Odgajamo djecu u duhu karizme sv. Vinka i učiteljice im nastoje prenijeti sve svoje znanje o našim Utemeljiteljima. Sestre surađuju i u župskom apostolatu.
 
SALOMONSKI OTOCI
Jedan od velikih problema su poteškoće u školovanju djece. Obitelji su sa puno djece, od 8-12 po obitelji, te i najmanja školarina na veliki broj djece roditeljima predstavlja nepremostivi problem. Sestre su uz pomoć dobročinitelja iz Hrvatske, Australije i Sjeverne Amerike uspjele pronaći 112 kumova za školsku godinu 2012. 
Osnovna škola je u trajanju od 6 razreda te nakon toga upisuju srednju školu. Srednja škola  je podijeljena na 3 niža i 4 viša razreda, visina školarine se kreće od 100 € do 600 € a ovisi o kvaliteti škole i razredu kojeg učenik pohađa. S obzirom na veliki broj zahtjeva za pomoć i u dogovoru s ravnateljima srednjih škola odlučili smo da je najbolji način pomoći doprinijeti djelomično ukupnom iznosu školarine kako bi se roditeljima pomoglo u plaćanju ali ih i motiviralo da nastoje drugi dio školarine platiti sami.